Rio Dulce, Livingston en Tikal - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Liz Groot - WaarBenJij.nu Rio Dulce, Livingston en Tikal - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Liz Groot - WaarBenJij.nu

Rio Dulce, Livingston en Tikal

Door: Liz

Blijf op de hoogte en volg Liz

14 Maart 2012 | Guatemala, Antigua

Afgelopen week is er weer veel gebeurd!
Zo is Stan jarig geweest en ben ik er via de telefoon toch een beetje bij geweest. Ook slaapt hij tegenwoordig met een kussen met een geweldige foto van mij, hahaha!!
Natuurlijk weer een beetje salsa gedanst en mijn spaans wordt met de dag beter, ahum...

Op dinsdag middag ben ik met school naar een afgelegen kerkje geweest waar ze San Simon ‘aanbaden’. Bij hem (het beeld) kun je al je wensen neerleggen in de hoop dat hij ze in vervulling laat gaan. Zo hingen er aan de muren verschillende bedankplaatjes. Zelf eentje van een gezin die dankzij San Simon een auto hadden gekregen, tuurlijk...
Maar ik was de gelukkige die het ritueel mocht aanschouwen. Het komt erop neer dat je met een bosje struik door de shaman geslagen word op je bloten boven lichaam, daarna moet je er 3 keer goed aan ruiken en als laatste word je met sterke drank ondergespuugd in je gezicht, je armen en rug. Daarna krijg je gekleurde kaarjes en mag je gaan zonder je rug te keren naar San Simon. Rood staat voor liefde, zwart voor vijanden/bescherming, roze voor vriendshap, blauw voor kinderen enzovoort.
Na het hele ritueel ging de familie zich in de kerk bezatten en kip eten, het was een grote happening en eerlijk gezegd weet ik nog altijd niet echt wat ik ervan moet denken....

Maar gelukkig zijn er dan ook de weekendtripjes! En dit weekend was het heel erg bijzonder want we gingen naar Rio Dulce, Livingston en TIKAL!!!
Vrijdag werden we opgehaald om 2uur en de rit naar Rio Dulce zou ongeveer 8 uur gaan duren. Dus van te voren lekker eten gekocht en goed nagedacht wat er allemaal mee moest en dit keer dus geen tandenborstel vergeten!
In de shuttle zat al een groep Hollanders met een hele chagrijnige mevrouw die bijna de hele rit liep te klagen en zeuren over de rijstijl van Jose en over hoelang het wel niet was. Ik zei al tegen Vera: ’die moet lekker in Frankrijk op de camping gaan zitten dan heeft ze van niemand last’.
’s Avonds hadden we onze eerste ontmoeting met Pollo Campero. Een fastfood keten met allemaal kip gefrituurd en eigenlijk was het best lekker als je al zolang in de shuttele zit. Om 10 uur waren we dan eindelijk aangekomen in Rio Dulce. Vanuit onze hotelkamers hoorden we harde muziek en we dachten dat gaan we eens even uitzoeken. Dus wij bij een winkel een trap omhoog en daar was de discotheek waar welgeteld 2 mensen aan het dansen waren. Met een biertje in de hand werden we meteen begroet door enge mannen die met ons moesten dansen. Jaja die dachten natuurlijk: FRESH MEAT!!! Ik heb nog nooit zo snel een pilsje opgedronken en gelukkig waren we na een kwartier al weer in het hotel. Maar het was nog niet voorbij eenmaal bij onze deur werd ik aangevallen door een gecko, blijkbaar houden die beesten ook van blond:p dus het hele hotel was wakker van mijn gegil, hahahah.

Na een kort nachtje slapen moesten we om 6 uur klaar staan om met de boot over Rio Dulce naar Livingston te varen. Het had ondertussen de hele nacht geplensd en het zag er niet naar uit dat het zou ophouden met regenen. Dus toen wij beneden aankwamen stonden de Hollanders daar in hun volledige regenuitrusting met poncho’s, broeken en zelfs hoezen voor de rugzakken, wij in onze gezellige zomerjurkjes. Niemand van ons had natuurlijk ook maar iets anders mee, dus al snel besloten we om de bikini’s aan te doen;) en toen op naar de open boot waar we minstens een uur mee gingen varen. Nou je kunt je voorstellen dat we klets en klets nat waren en dat ik ook niet veel heb kunnen zien omdat het gewoon te pijnlijk was om te blijven zitten...
Uiteindelijk zijn we om half 8 gestopt voor ontbijt waar de Hollanders aan het klagen waren dat ze zo nat waren geworden terwijl wij gezellig in onze bikini’s konden ontbijten omdat we niks droogs meer hadden. Het geld was nat, de boeken, de tassen alles. Maar wat hebben we er toch hard om kunnen lachen. Zelfs nu als ik er aan terug denk vind ik het weer geweldig hoe we daar in het restaurant zaten.
Na een 1,5 uur waren we weer droog en was het gestopt met regenen dus konden we verder voor de laatste 20 minuten naar Livingston. En wat waren deze 20 minuten prachtig zeg. De rivier werd smaller en we gingen door een canyon met om ons heen alleen maar jungle en heel veel vogels. Het was gewoon heerlijk om alleen maar om mij heen te hoeven kijken en verder niks.

Livingston is een dorpje dat eigenlijk helemaal niet bij Guatemala past, het voelt namelijk heel caribisch aan er wonen dan ook voornamelijk creolen. In Guatemala noemen ze hen Garifuna’s. Na een beetje te hebben rond gewandeld zijn we een hotel in gelopen en vanuit daar hadden we het meest geweldige uitzicht over de zee. Dit was natuurlijk weer een hele fotoshoot waard hahah. Daarna zijn we lekker een kokosnootje gaan drinken en hebben we genoten van de geweldige sfeer in Livingston: you love it or you hate it!
En wat was het er heet en wat hebben wij moeten lachen omdat we rondliepen in onze bikini’s en schattige zomerjurkjes terwijl de Hollanders met hun lange broeken aan het smelten waren hahahha!!

Doordat we zolang hebben staan drogen in het restaurant konden we maar 1,5 uur in Livingston blijven, jammer maarja daar doe je niks aan. Gelukkig gingen we dezelfde weg terug naar Rio Dulce dus alles wat ik de heen weg niet heb kunnen zien zag ik op de terug weg. Na een lunch in Rio Dulce zijn we verder gereden naar Flores. Dit is een dorpje op een eilandje midden in een meer. Natuurlijk kwamen wij pas na zonsondergang aan, dus heel veel hebben we niet gezien. Nadat iedereen was opgefrist zijn we met Jose (driver) en Mario (fotograaf voor het reisbureau) gaan uiteten. Wat smaakten de biertjes lekker en wat hebben we gelachen om alles wat er die dag was gebeurt.
Maar ik moest toch echt op tijd naar bed want de volgende dag moesten we klaarstaan om half 5 om nog voor een uur de shuttle in te duiken richting Tikal.

Om kwart voor 5 zaten we daadwerkelijk in ons busje en reden we naar het afgelegen Tikal. Dit is een onwijs groot natuurpark met de bekende ruines en veel verschillende diersoorten zoals jaguars, apen, neusberen en heel veel vogels. En ja hoor wij stonden als eerste aan de poort maar het park gaat pas om 6 uur open. Daarna moesten we nog 20 minuten rijden door de jungle. Na een super snel ontbijt hebben we onze gids Amado ontmoet. Een grappig klein mannetje die heel veel wist te vertellen en alle dieren geluiden kon nadoen. Zo heeft hij die ochtend hele gesprekken gehad met de apen in het park! Ook kon hij mij vertellen dat hij in de 11 jaar als gids in het park maar 4 keer een jaguar heeft gezien. Aan de ene kant was ik er blij om maar aan de andere kant had ik best een jaguar willen zien...

Tikal is werkelijk onbeschrijfelijk mooi, er is zoveel te zien en jammer genoeg hadden we niet genoeg tijd om alles te zien. Voor het hele park heb je ongeveer 3 dagen nodig. Ik had niet verwacht dat het zo onwijs groot zou zijn. Bij de eerste tempel die ik zag viel mijn mond open, ik wist niet wat ik zag, zo hoog en ja ik heb er echt gewoon geen woorden voor. Iedereen moet dit in zijn leven gezien hebben, eerlijk waar!!
Ook heb ik door de jungle gelopen, waar mieren bezig waren met het onderhouden van hun snelwegen, ik was zelfs aan het oppassen dat ik niet op ze ging staan omdat ze zo druk bezig waren, hahah.
In Tikal hebben ongeveer 100.000 maya’s gewoond en overal waar ze plek hadden bouwden ze tempels. De grote ‘kuilen’ die overbleven na het weghalen van alle steen gebruikte zij als opvang voor regenwater. Met hele systemen konden ze het water overal naar toe laten stromen. Nog steeds snap ik niet hoe ze het voor elkaar hebben gekregen o tempels te bouwen van 60 meter hoog, met trappen waar een persoon van 1,90 meter nog niet normaal naar boven kan komen. Oftewel het beklimmen van de tempels was met mijn korte beetjes erg vermoeiend en zal ik maar niet begonnen over het naar beneden gaan. Dat heb ik dus op mijn billen gedaan, schijterd dat ik was. Ja mam ze hadden trappen gemaakt waar je doorheen kon kijken, maar ook dat heb ik overleefd! Hahah!
Maar het uitzicht vanaf tempel IV was geweldig, overal zag je jungle zover als je kon kijken en voor je zag je de toppen van de tempels. En terwijl ik daar boven aan het genieten was van al dit moois, begonnen de apen met brullen. Dan weet je het echt dat je midden in de jungle zit.
Over Tikal kan ik werkelijk nog wel uren over schrijven en als ik thuis ben kan ik er ook nog uren over praten, maar ik denk dat het voor jullie allemaal nu wel genoeg is;)
Nadat we 6 uur door Tikal hebben rondgewandeld zijn we begonnen aan onze 12 uur durende terug reis naar Antigua. Na onze lunch aan een prachtig meer reden we terug naar Flores om de gezellige Hollanders te droppen. Heerlijk om een bank in de bus helemaal voor jou alleen te hebben en lekker te kunnen slapen.

En toen was het alweer maandag ochtend en mocht ik na een paar uurtjes slaap weer naar school. Het was maar goed dat ik een zonnebril op had want ik kan mijn ogen amper open houden tijdens de les.... Maar het weekend was geweldig.

Gister heb ik me voor het eerst echt ziek gevoeld. Ik had kei erge buikpijn en moest nog zeker 20 minuten naar huis lopen. Nog steeds snap ik niet waardoor het kwam maar ik ben gelukkig thuis gekomen waar mijn hostmadre meteen met thee aankwam. Dus ik lag om half 9 al lekker te slapen en ben maar niet meer naar Monoloco gegaan. En vanmorgen was alles weer helemaal normaal, gelukkig maar want er stonden pannenkoeken van de macadamia finca op het menu:p

Zaterdag heb ik plannen gemaakt om met een aantal anderen met een chickenbus naar Guatemala City te gaan. Uiteraard ga ik daar niet in het donker rond rennen maar ik ben toch wel nieuwsgierig naar de stad.
En zondag zal ik maar eens in Antigua blijven om een processie te kunnen bijwonen...

Oohja nog een link naar mijn facebook pagina voor meer foto’s van dit weekend!!!

Heel veel liefs!!!!

• 15 Maart 2012 - 07:35

Kay:

Dit moest toch wel een van je mooiste ervaringen tot nu toe zijn.
    Het klinkt echt alsof het is trouwens. Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt daar en dat het goed gaat. De foto's zijn echt mooi en ik ben blij dat je ze gemaakt hebt. Want dan kunnen we toch een beetje met jou avontuur mee genieten en dat ben ik echt aan het doen.
    Nog een fijne week en ik ben benieuwd naar je volgende bericht.

• 20 Maart 2012 - 19:29

Peetoom:

hoi liz je hebt in dat kerkje toch niet aan mij gedacht de foto´s zijn prachtig en met jou gaat het goed groetjes van ons en tot het volgende verslag

• 21 Maart 2012 - 08:07

Pap En Mam:

Ha meissie, wel wat laat, onze reactie, maar toch.... Wat is het daar prachtig aan de foto's te zien. Ik zou er best live bij willen zijn. En respect ervoor dat je de trappen op en af durfde te gaan. Nu heb je dus ook delen van de oude culturen gezien. Waren wij maar holbewoners tegenover, niet waar?
    En de natuur daar, dat kun je je vanuit Nederland bijna niet voorstellen.
    Geniet er nog van en snuif nog maar veel cultuur op. En doe je best op school met Spaans.En werk ze ook nog!
    Groetjes

• 24 Maart 2012 - 17:30

Vera:

Heeey Liz!!!

Wat leuk om je verhaal te lezen en weer de goede herinneringen op te halen van 2 weken geleden:). Je hebt toch weer heel andere details in je verhaal gezet. Zo was ik de gekko die jou aan heeft gevallen alweer bijna vergeten. Maar gelukkig heb je me er weer aan herinnerd, hahaha. O en wat zie ik er relaxed uit op de foto in het bootje:). Nou, op naar nieuwe avonturen maar weer dan he?

X Vera

• 25 Maart 2012 - 15:05

Ben, Tante Anna José:

Ha Liz,
    Met tante anna de foto's bekeken. Vond het erg leuk. Je krijgt de groetjes van haar.
    Verder nog veel plezier daar en geniet er maar lekker van.
    Groetjes uit Tienray.

• 26 Maart 2012 - 19:14

Annemiek:

Hoi Liz,
    Leuk om te lezen! het gaat zo te zien goed met je en je vermaakt je prima!
    Mooie foto's! ook die op facebook met die gekleurde houtsnippers!
    Geniet en succes met je spaans!